Karácsonykor az étkezés mindig is kiemelt szereppel bírt

 

Régen a vallás és a hagyományok még nagyobb befolyással voltak az egyének és a közösségek életére egyaránt

 

Az ünnepi ételek egyszerűek voltak, de mindig megvolt a maguk szerepe. A karácsonyi vacsora böjtös és különleges ételeket egyaránt tartalmazott, és a lakomázás öröme már a római időkben is gyökerezett.

 

A karácsonyi asztal szokásai

A karácsonyi asztal szokásai

A karácsonyi vacsora ünnepélyes keretek között zajlott. Az asztalra külön erre a célra szolgáló karácsonyi asztalterítő került, és számos előírás és tilalom kapcsolódott hozzá. Az egyik legismertebb tiltás az volt, hogy tilos volt az asztalra könyökölni.

Aki megszegte ezt a szabályt, az kelésekkel és háziállatai „nyomorultságával” számolhatott. Az asszonyoknak pedig tilos volt felkelniük az asztaltól a vacsora végéig, mert ha nem ülték végig, akkor nem ül jól a következő évben a kotlós tyúk. Ezek a szokások hozzájárultak a családi egység és a jó szerencse megőrzéséhez.

Az asztalon gabonamagvak is helyet kaptak, amelyeket a baromfik is megkaptak, hogy jól tojjanak. Az asztal alá pedig szalma került, emlékeztetve arra, hogy Jézus a jászolban született, és a jószág alatt helyezték el, hogy egészségesek legyenek.

 

A Karácsonyi ételek jelentősége

 

 

A karácsonyi étrend sokszínűsége a néphagyományokból ered. Az emberek olyan ételeket fogyasztottak, amelyeket úgy gondoltak, hogy bőséget, jó termést hoznak a családnak. Ezek közé tartoztak a lencse, a bab, a mák, a dió és a hal. A leves legtöbbször paszulyleves volt, amelyet a mákos csík követett, vagyis a mákos tészta. Az éjjeli bejgli pedig nem csak az angyalok (vagy az elhunyt szerettek) ellátására szolgált. A dió fogyasztása is fontos volt, hiszen a néphit szerint a dió megvédett a rontástól.

 

A karácsonyi szokások és hagyományok

 

 

A karácsonyi szokások és hagyományok idővel változtak és feledésbe merültek. A betlehemezés például egy olyan szokás, amely már kezd kikopni. Azonban korábban ez az ünnep az egyik legismertebb és legelterjedtebb karácsonyi népszokás volt. A betlehemezés során a betlehemi pásztorok énekes játékot adtak elő, amely a három pásztor párbeszédére épült.

A kántálás is egy másik elfeledett karácsonyi szokás. Gyakran házról házra jártak a kántálók, akik ünnepi énekekkel és köszöntőkkel teremtették meg a karácsonyi hangulatot.

A regölés szintén régi karácsonyi szokás, amelyet karácsony másnapján, december 26-án tartottak. Ezen a napon a regősök énekeket adtak elő és jókívánságokat mondtak a ház lakóinak, remélve, hogy valami adományt vagy ajándékot kapnak.

A mendikálás is hasonlóan a regöléshez, karácsonyi üdvözletekkel és dalokkal járt, a gyerekek pedig kisebb vagy nagyobb csoportokban jártak házról házra, remélve, hogy valamilyen adományt vagy ajándékot kapnak.

 

Karácsonyi ételek és babonák

 

 

A karácsony régen sok babonával volt kapcsolatos. Az egyik ilyen babona az volt, hogy karácsony után, december 27-én, Szent János napján a bort megáldották. A megáldott bornak mágikus hatást tulajdonítottak, és gyógyító erejét is felhasználták. A Szent János-napi borszentelés azt jelképezte, hogy ha a hívő buzgó imával issza a szentelt bort, az megóvja a testi és lelki bajoktól, és megvéd az utazás során fenyegető veszedelmektől vagy az ördög kísértéseitől.

A bortermelő vidékeken a szőlősgazdák egy kis szentelt bort vittek a templomba, majd minden hordóba öntöttek belőle, hogy megóvják a hegy levét a romlástól. A szentelt bort a népi gyógyászatban is használták, különösen torokfájás esetén.

 

A Karácsonyi ételek öröksége

 

 

Az elődeink számos hagyományt és szokást hagytak ránk a karácsonyi étkezéssel kapcsolatban. A halból készült ételek továbbra is népszerűek, és az angolszász befolyás miatt a pulyka is egyre gyakoribbá vált. A borleves a nagypolgári étkezési kultúra része lett, míg a mákos guba és a diós és mákos bejgli a paraszti hagyományokból erednek.

Az étkezési szokások és hagyományok fontos részét képezik a karácsonyi ünnepnek. Ezek az ételek nemcsak táplálóak, hanem jelképezik a bőséget, a szeretetet és a szerencsét. Tartsuk meg ezeket a hagyományokat, és élvezzük a karácsonyi étkezést szeretteinkkel együtt az Erzsi mama konyhája jóvoltából.