Az eltömődött pórusok és pattanások bőrbetegsége: Akne

 

Az akne, vagy más néven pattanások gyakori bőrbetegség, amely a pórusok eltömődésével és a bőrön megjelenő pattanások kialakulásával jár

 

Bár gyakran a kamaszkorral társítjuk, az akne bármely életkorban előfordulhat, és akár a felnőtteket is érintheti. Fontos azonban megemlíteni, hogy az akne nem csupán külső probléma, hanem jelentős kellemetlenséget és érzelmi stresszt okozhat az érintetteknek.

 

Az Akne formái és jellemzői

Az Akne formái és jellemzői

Az akne jellegzetesen az arc, a nyak, a mellkas, a hát és a vállak területén alakul ki, mivel itt található a legtöbb faggyútermelő mirigy. Az akne különböző formái közé tartoznak:

Zárt comedók: A szőrtüsző nyílását elzárják az elhalt hámsejtek és a faggyú. Ez a faggyú felhalmozódása pedig kitágulást eredményez. Ebben az esetben a szőrtüszőben termelt váladék nem tud kiürülni.

Mitesszerek (nyílt comedók): Ezek a zárt comedókhoz hasonlítanak, de a felszínük nyitott, így a tartalmuk ki tud ürülni. Az elszíneződésük miatt sötétebbnek tűnnek.

Pattanások: A pattanások pirosas foltok formájában jelennek meg a bőr felszínén. Ezek a foltok a szőrtüsző gyulladása vagy fertőzése miatt alakulnak ki.

Ciszták: A ciszták köteges csomók formájában jelennek meg a bőr alatt. Ezek a csomók a szőrtüszőben felgyülemlett váladékkal töltenek fel.

Fontos megjegyezni, hogy az akne kialakulásának okai több tényezőre vezethetők vissza. A faggyúmirigyek túltermelése, az elhalt hámsejtek nem megfelelő hámlása és a baktériumok elszaporodása mind hozzájárulnak az akne kialakulásához.

 

Az akne kialakulásának okai

Az akne kialakulásának okai

Az akne kialakulásához három fő tényező járulhat hozzá: a faggyúmirigyek túltermelése, az elhalt hámsejtek nem megfelelő hámlása és a baktériumok elszaporodása. Az akne akkor alakul ki, amikor az elhalt hámsejtek és a faggyú eltömíti a szőrtüszőket, azaz a bőr pórusait.

Minden szőrtüszőben található egy faggyúmirigy, amely a faggyút termeli. Az egészséges bőr esetén a faggyú kijut a szőrtüszőn keresztül a bőr felszínére, ahol egy védőbevonatot képez.

Azonban, ha a szervezet fokozott mennyiségű faggyút termel, akkor az elhalt hámsejtekkel együtt felhalmozódhat a szőrtüszőben, és ezáltal elzáródást okozhat. Ez a dugó elzáródási akadályt képez, és a szőrtüsző kiboltosulását eredményezheti, így kialakul a zárt comedo.

Más esetben a dugó a bőrfelszínnel közlekedik, majd elszíneződik, létrehozva a mitesszert. A begyulladt szőrtüszők pedig a bőrfelszínből kiemelkedő piros foltok formájában jelennek meg, vagy mélyen a bőrben cisztákat hoznak létre.

Az akne kialakulásának pontos okai még nem teljesen tisztázottak, de számos tényező játszhat szerepet, mint például a hormonok, a baktériumok, bizonyos gyógyszerek és genetikai tényezők. Az akne tehát egy komplex betegség, amelyet több tényező együttes hatása okoz.

 

Az akne előfordulása és tünetei

 

Az akne, vagyis a pattanások a legismertebb és leggyakoribb bőrbetegségnek számítanak. Serdülőkorban szinte mindenkinél kialakulnak, és általában enyhébb vagy súlyosabb formában jelentkeznek. Az esetek nagy százalékában az arc az érintett terület, de előfordulhatnak pattanások a háton és a mellkason is. Nőknél a menstruációt megelőző napokban gyakrabban jelentkezhetnek a tünetek.

Az akne tünetei közé tartoznak a mitesszerek, amelyek a bőr felszínén láthatóak, valamint a gyulladt csomók és hólyagok, amelyek fájdalmasak lehetnek. Az akne súlyosságát három fokozatba soroljuk:

Enyhe (Acne comedonica): Ebben a formában kevés mitesszer és gyengébb gyulladásos tünetek figyelhetők meg. Általában maguktól gyógyulnak, és a fiatalokat érintik leggyakrabban.

Középsúlyos (Acne papulopustulosa): Ebben az esetben már több gyulladt csomó és hólyag alakul ki. Lehetséges hegesedés is.

Súlyos (Acne conglobata): Ebben a formában számos fájdalmas csomó és gennyes tályogok jelentkeznek. A tünetek hosszabb ideig fennállhatnak, és hegesedéssel gyógyulhatnak.

Az akne diagnózisa általában a tünetek alapján történik, és különösebb kivizsgálást nem igényel. Azonban a kezelésre nem reagáló esetekben további vizsgálatokra lehet szükség.

 

Az akne kezelése és megelőzése

 

Az akne kezelése a mai modern módszerekkel általában eredményes. Az aknés bőr ápolása során fontos a megfelelő higiéniai gyakorlatok betartása. Rendszeres tisztítás enyhe szappannal és langyos vízzel elegendő. Az olajos vagy zsíros krémek használata kerülendő, mivel ezek eltömíthetik a pórusokat.

Ajánlott fertőtlenítő hatású arclemosók használata, és víz-alapú, illatmentes hidratáló krémekkel pótolni a hidratációt. A szénhidrátok és a tejtermékek fogyasztása kapcsolatba hozható az akne súlyosságával, így érdemes odafigyelni az étrendre és esetleg cinket tartalmazó táplálék-kiegészítőket is használni.

 

Rubos Vivien az alábbi kezelést alkalmazza akne kezelésére, és meglepően hatékonyan: DUET RF- FRAKCIONÁLIS ÉS TERMÁLIS RÁDIÓFREKVENCIA

A piacon jelenleg a legerősebb termális rádiófrekvenciával kombinált gép! Elképesztően tömöríti a bőrt, ráadásul egy kellemes, pihentető kezelés alatt! Hatása azonnali, de hosszú távú! 2-3 hét szükséges a kiteljesedéshez. (www.rubosvivien.com)

 

Az akne orvosi kezelésében három fő gyógyszercsoport alkalmazható: antibiotikumok, retinoidok és hormonok. Az antibiotikumok csökkenthetik a baktériumok mennyiségét és enzimtermelését, a retinoidok visszaszoríthatják a faggyútermelést, míg a hormonok szintén befolyásolhatják a faggyútermelést.

Az akne megelőzése érdekében fontos az egészséges életmód kialakítása, ideértve a helyes táplálkozást, a rendszeres testmozgást és a megfelelő bőrápolást. Fontos továbbá a stressz kezelése és a helyes bőrápolási szokások kialakítása.

Az akne, bár kellemetlen és esztétikailag zavaró lehet, kezelhető és megelőzhető. Az akne kialakulásának okai és a megfelelő kezelési módszerek megértése segít abban, hogy hatékonyan kezeljük és minimalizáljuk az akne okozta kellemetlenségeket.