Az egyéni vállalkozás megszüntetése gyakran bonyolult folyamatot jelenthet, amely számos jogi és adminisztratív lépést igényel

 

 

Alábbi cikkünkben részletesen bemutatjuk a főbb lépéseket, amelyek segítségével bizonytalan helyzetek nélkül, pontosan és hatékonyan zárhatja le vállalkozását

 

 

Jogosultak köre

Elsődlegesen, fontos tisztázni, hogy kik jogosultak az egyéni vállalkozás megszüntetésére. Alapvetően azok a személyek, akik jelenleg aktív egyéni vállalkozói tevékenységet folytatnak, rendelkeznek jogosultsággal a tevékenység megszüntetéséhez.

Hol intézhető?

Az egyéni vállalkozás megszüntetésének folyamata több módon is elindítható. Az egyik lehetőség az elektronikus úton történő bejelentés, amely az ügyfélkapun keresztül, az erre a célra rendszeresített űrlapon történik.

Ez az opció jelenti a leggyorsabb és legkényelmesebb megoldást. A másik lehetőség a személyes ügyintézés, amely az ország bármely járási (fővárosi kerületi) hivatalánál (okmányiroda/kormányablak) intézhető.

Szükséges iratok

Szükséges iratok

Az egyéni vállalkozás megszüntetésének folyamatához szükséges iratok listája az alábbiakban található:

Személyazonosításra alkalmas érvényes okmány (állandó személyazonosító igazolvány, útlevél, kártya formátumú vezetői engedély)

Meghatalmazás (amennyiben meghatalmazott útján történik az eljárás)

Költségek

Az egyéni vállalkozás megszüntetésének folyamata díjmentes, tehát nem kell semmilyen illetéket vagy költséget fizetni.

Ügyintézési idő

A megszüntetési folyamat sürgős eljárásra nincs mód. Az eljárás gyorsasága elsősorban a bejelentőtől függ, hiszen, ha a bejelentési űrlapot megfelelően tölti ki, a nyilvántartást vezető szerv azonnal, automatikusan nyilvántartásba veszi a tevékenység megszüntetésének napját.

Érdemes tudni

Lényeges tudnivaló, hogy az egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetésének bejelentésével a tevékenységre való jogosultság megszűnik a bejelentés napján. A vállalkozó a bejelentés nyilvántartásba vételéről értesítést kap.

Webes Ügysegéd

A Webes Ügysegéd egy olyan online platform, amely lehetővé teszi az egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetésének elektronikus bejelentését.

A platformon keresztül a tevékenység megszüntetése mellett számos más ügyintézés is lehetséges, így például a tevékenység megkezdésének és szüneteltetésének bejelentése, vagy adatváltozás esetén a szükséges információk frissítése.

 

A Webes Ügysegéd használatának általános feltételei

 

Az Ügysegéd használatához szükséges az Ügyfélkapu-regisztráció, amelyet személyesen bármely okmányirodában, kormányablakban, a NAV kiemelt ügyfélszolgálatain, egyes postahivatalokban, illetve elektronikusan, e-személyi igazolvánnyal az ugyfelkapu.gov.hu webes felületen lehet elvégezni.

Bejelentkezés

Az Ügysegédbe történő bejelentkezéshez szükség van Ügyfélkapu-azonosításra. Az azonosítási mód (Ügyfélkapu, RKTA, e-személyi) kiválasztása és az azonosító adatok megadása után néhány másodpercen belül megjelenik az Ügysegéd főoldala.

 

A Webes Ügysegéd használatának lépései

 

Az Ügysegéd használatának lépései a következők:

 

Bejelentkezés: Az Ügysegédbe Ügyfélkapu-azonosítással lehet bejelentkezni.

Személyes adatok megadása az első belépéskor: Az első használatkor meg kell adni a hiányzó azonosító adatokat és az elektronikus levélcím (e-mail-cím) is.

Kérelem, bejelentés, nyilatkozat összeállítása: A sikeres azonosítás után a kiválasztott ügytípushoz tartozó űrlap jelenik meg, amelynek mezőit értelemszerűen kell kitölteni. Az Ügysegéd a kitöltés közben megjeleníti az esetleges hibákat.

Kérelem, bejelentés, nyilatkozat benyújtása: A kérelem, bejelentés, nyilatkozat benyújtásával az ügy intézése megkezdődik, ezt az Ügysegéd visszaigazolja.

Kérelem, bejelentés, nyilatkozat státusza: Ismételt bejelentkezéssel akár utólag is megtekinthetők az Ügysegédről indított ügyek és azok státusza.

 

Az ügyintézés menete

 

Az ügyintézés menete az alábbiak szerint alakul:

Az Ügysegéd használatának általános feltételei: Az Ügysegéd legtöbb szolgáltatását ügyfélkapuval rendelkező természetes személy veheti igénybe. Ügyfélkapu létesítéséhez regisztráció szükséges, amelyet a regisztrációs szerveknél személyesen, vagy a regisztrációs adatbázis adatkezelőjénél elektronikus űrlapon lehet kezdeményezni.

Bejelentkezés: Az ügysegédbe történő bejelentkezéshez szükség van az ügyfélkapus azonosításra.

Személyes adatok megadása az első belépéskor: Sikeres azonosítást követően a Webes ügysegéd első használatakor meg kell adni a természetes személyazonosító adatait is.

Bejelentés/Kérelem összeállítása: A sikeres azonosítást követően a kiválasztott ügytípushoz tartozó űrlap jelenik meg, amelynek mezőit értelemszerűen kell kitölteni.

Elektronikus fizetés: Amennyiben az adott eljárás illeték- vagy díjköteles, rendelkeznie kell pénzintézeti folyószámlával, amelyről az eljárás díja vagy illetéke kiegyenlíthető.

Egyéni vállalkozásának megszüntetése nem egyszerű folyamat, de reméljük, hogy ezzel a cikkel sikerült tisztázni a legfontosabb lépéseket és információkat. Fontos, hogy mindig tartsa szem előtt a jogi követelményeket és kövesse a megfelelő eljárásokat. Ha bármilyen kétségei vannak, mindig forduljon szakértőhöz segítségért.

 

Forrás: nav.gov.hu