Rövid részlet, Tóth Tímea kéz és lábápoló, képesített műkörömépítő szakmai interjújából

 

A gyönyörű kezek és lábak titka: Kéz és lábápoló, valamint műkörömépítő szakma – Szépség és bizalom a végletekig

 

Tóth Tímeával beszélgettünk

Tóth Tímeával beszélgettünk

– Hazaköltöztél a nyáron Ausztriából Budapestre. Nem tudok emellett szó nélkül elmenni. Miért?

Tímea– Erre a válaszom komplex, nehéz rá röviden felelni. Egy” hazahúzott a szívem és az anyanyelvem” tőlem túl sablonos válasz lenne, pedig összességében ez az igazság. Úgy éreztem itthon tudnék igazán önmagam lenni, szabadon kibontakozni.

– Az anyanyelved?

Tímea– Igen! Az anyanyelv legfontosabb megkülönböztető jegye nem csupán az, hogy milyen szinten beszéljük, hanem hogy olyan mélyen rezonál az emlékekben és az ember egész lényében és karakterében, amihez más nyelven csak hozzátanulni és maximum közelíteni lehet, de az így felnőttkorban megszerzett szókincs és fogalomkészlet már csak nyaktól fölfelé lesz jelen.

– Új város, új barátok, új vendégkör. Hogyan sikerült röpke két hónap alatt felépítened a vendégköröd, miközben lépten-nyomon manikűrözést látunk, akár vidéken, akár sétálva a körúton a kirakati ablakokon betekintve?

Tímea– Nem is tudom. Egyik vendégemtől szabadon: “Körmös sok van, szakember kevés!” Ausztriában tettem szert gyakorlati tudásom javára, de a továbbképzésekre átjártam Magyarországra, hisz kis hazánk büszkélkedhet a világ legjobb szakembereivel, én pedig igyekeztem mindig a legjobbaktól tanulni.

- Hogy lehet, hogy neked ilyen sok munkád van, miközben mások a sok önreklámozás mellett is lasszóval kell, hogy befogják a vendégeket?

– Hogy lehet, hogy neked ilyen sok munkád van, miközben mások a sok önreklámozás mellett is lasszóval kell, hogy befogják a vendégeket?

Tímea– Talán mert nekem ez a hivatásom és nem a munkám. A reklám ugyan nagyon fontos, ezért nem is szabad lebecsülni az erejét, de a vendéget csak egyszer lehet beültetni a hintába, vagy jelen esetben a fotelbe. Egy jó marketingszöveg nagyon hangzatos és eredményes tud lenni, de mikor a vendég helyet foglal, onnantól valami másnak is meg kell történnie.

– Pont erre lennék kíváncsi! Mi történik ezután, miben vagy te más, mint a többiek?

A gyönyörű kezek és lábak titka Kéz és lábápoló, valamint műkörömépítő szakma - Szépség és bizalom a végletekig

Tímea-Két dolgot élek meg egyszere a szalonban. Az egyik, hogy a kreativitásom a festővásznon és a körmök felületén teljesedik ki igazán. Mivel festészettel is foglalkozom így a körmökre gyakran miniatúrákat is felviszek, és ez ritka a szakmában.

A szakma rohamos fejlődése végtelen számú díszítő elemet, színt és technikát tesz lehetővé, amiben én sokakkal ellentétben boldogan lubickolok, cseppet sem sajnálva erre időt és energiát.

A másik pedig az emberi kapcsolódás. Mikor leül egy vendég velem szembe és átnyújtja a kezét, azzal a bizalmát is odaadja.

– Miért kell ehhez a munkához bizalmi kapcsolat? Nem elég csak felépíteni azokat a szép műkörmöket?

- Miért kell ehhez a munkához bizalmi kapcsolat? Nem elég csak felépíteni azokat a szép műkörmöket?

Tímea-Egy nő keze, az ő ápoltságát, státuszát, az egész női mivoltát képviseli, a köröm pedig a kézfején ezt mind egyszerre szimbolizálja. Egy jó műkörmös látja és érzi a vendég lelkét is. Ez pedig csak a közös bizalom esetén valósulhat meg.

– Azt, hogy kinek milyen köröm állna jól, te már akkor látod, mikor belép a kozmetika ajtaján?

Tímea-Nem. 🙂 Szerencsés esetben a munkával egyidőben elindul két ember valódi figyelme egymás felé, és ahogy ez egyre inkább kibontakozik, úgy azt is egyre jobban megérzem, hogy milyen köröm tükrözi a vendég küllemét és személyiségét a legjobban.

– Ez tényleg bizalmi kapcsolat?

Tímea – Igen és egy nagyon finom és érzékeny szálon halad végig.

– Mi van azokkal, akik eltökélt szándékkal és kész tervvel érkeznek hozzád?

Tímea– Természetesen elkészítem, amit elképzeltek. De munka közben, mindig kikérik a véleményemet és egy igazi csajos diskurzust tartunk arról, hogy igazából mi is az, ami jól állna nekik és az én egyéniségem és stílusom is tükrözi.

– Nem unalmas ezt mindig végig játszani? Elindulni és meghallgatni ugyanazt?

Tímea– Egyáltalán nem. Egyrészt nincs két egyforma ember, így a történetük is mindig más. Másrészt nincs két egyforma kéz és ízlés sem igy a feladat is mindig egy új kihívás. Harmadrészt, és nem utolsó sorban, a vendégektől kapott szeretetet és bizalom nagyon megtisztelő számomra, rettentően motiváló és rengeteg energiát ad.

– Timea! Megmondom őszintén, engem lenyűgöztél. Nem csak azzal, amit elmeséltél, de ahogy mi így beszélgetünk, nem csak értem, amit mondasz, hanem kicsit érzem is. Köszönöm ezt a beszélgetést. Megengeded, hogy a Teltház hírportálomon is megosszam a beszélgetésünk egy kis részletét?

Tímea– Persze, örömmel és én is köszönöm!

Interjút készítette: Uramovszky Zoltán

Vendég: Tóth Tímea, Kéz és lábápoló, képesített műkörömépítő