A cellulit, vagy közismert nevén narancsbőr

 

De mi is a cellulit valójában? Miért alakul ki? És milyen megoldások léteznek ellene?

 

Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ Dr. Bognárné Szabó Ildikó segítségével

 

1. Mi a cellulit?

A cellulit a bőr alatti zsírszövetek helyi felhalmozódása, amely a bőr felszínét egyenetlenné teszi, ezzel narancsbőr megjelenést kölcsönözve az érintett bőrterületnek. A jelenség leggyakrabban a nők combján, fenekén, ritkábban a hasán jelenik meg. A cellulitnak öt stádiuma van, a legenyhébbtől a legsúlyosabbig.

2. Mi okozza?

A cellulit kialakulásának több oka is lehet. Ezek közé tartozik:

Genetikai hajlam: Egyes gének változatai hajlamosíthatnak a cellulit kialakulására.

Női nem: A cellulit szinte kizárólag nőkben fordul elő, mivel a női bőr szerkezete és a női szervezetben zajló hormonális folyamatok (pl. magasabb ösztrogén szint) hozzájárulhatnak a cellulit kialakulásához.

Mozgásszegény életmód: Az egyhelyben ülés, állás során csökken a vérkeringés a cellulitra hajlamos területeken.

Stressz: A stressz növeli a katekolamin hormonok szintjét, amit összefüggésbe hoznak a cellulittel.

Terhesség: A terhesség során bekövetkező hormonális változások, pl. az inzulin és a prolaktin szint emelkedése, hozzájárulhatnak a kialakulásához.

 

3. Hogyan észlelhető?

A cellulitot a bőr felszínén megjelenő egyenetlenségek jelzik

A cellulitot a bőr felszínén megjelenő egyenetlenségek jelzik. A bőr „hepehupás”, dudoros megjelenése a jellemző. Enyhe állapotban a cellulit csak a bőr összenyomásakor látható, míg súlyosabb esetben a bőr már nyugalmi állapotban is egyenetlen.

4. Hogyan előzhető meg a kialakulása?

A cellulit megelőzése érdekében fontos a megfelelő életmód. Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, valamint a dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás kerülése mind hozzájárulnak a cellulit megelőzéséhez.

5. Milyen kezelési lehetőségek léteznek a cellulit ellen?

A cellulit kezelésének több módja is létezik. Ebben a részben összegyűjtöttük a legmegbízhatóbb és leggyakrabban alkalmazott módszereket:

 

LIPO-FEAT ENDOSPHERE- Kompressziós mikrovibrációs technológia

A cellulit (narancsbőr kiválóan kezelhető és ma már a technológia is adott egy-két kozmetikában, pl; Szolnokon az Individual Beauty kozmetikai és alakformáló szépségszalonban.
A cellulit (narancsbőr kiválóan kezelhető és ma már a technológia is adott egy-két kozmetikában, pl; Szolnokon az Individual Beauty kozmetikai és alakformáló szépségszalonban.

A cellulit (narancsbőr kiválóan kezelhető és ma már a technológia is adott egy-két kozmetikában, pl; Szolnokon az Individual Beauty kozmetikai és alakformáló szépségszalonban.

Cellulit-csökkentés: A kezelőfej nyomást gyakorol a zsírlerakódásokra, segíti azok lazítását és lebontását, így csökkenti a cellulitot.

Izomlazítás és fájdalomcsillapítás: A golyós görgős kezelőfej nyomást gyakorol a mély izomcsoportokra, segítve azoknak a megnyúlását és csökkentve az izmok merevségét.

Bőrfiatalítás: Serkenti a kollagén- és elasztintermelést, valamint simábbá és feszesebbé teszi a bőrt, csökkentve a ráncokat.

Hol alkalmazható?
-Fenék és hátsó comb
-Vádli
-Talp
-Alsó hát
-Külső comb
-Nyak és Arc

 

5 pozitív hatás egy kezelésben

 

1. Javítja az izomszövet oxigén ellátását és megszünteti az izom fájdalmat
2. Eltávolítja a bőrszövetben lerakódott méreganyagokat
3. Javítja a keringést és hidratálja a szöveteket
4. Kiváló alakformáló és kisimítja a ráncokat
5. Tonizálja az izmokat és feszesíti a szöveteket.

 

Az Endosphere közvetlenül a rugalmasságát vesztett bőrre hat, serkenti a kollagén és elasztin termelődést, illetve a szövetek oxigénellátását, ezáltal a bőr hidratáltabb és feszesebb lesz.

Képes hidratálni és tonizálni az arc izmait, hogy eltüntesse a ráncokat és elkerülje a szövet újbóli megereszkedését.
A kezelés teljesen személyre szabható a 3 különböző erősségű golyós fejjel. (arany, ezüst, szilikon)

5.1 Testsúlycsökkentés

A testsúlycsökkentés változó hatású lehet a cellulit súlyosságára nézve. Általánosságban elmondható, hogy azoknál várható elsősorban javulás, akik magas kiindulási testtömegindexszel rendelkeznek.

5.2 Mechanikai módszerek

A mechanikai kezelések (pl. endermológia) azon a közös feltételezésen alapulnak, hogy az oka a helyi vér- és nyirokkeringési zavar. Az LPG endermológia egy speciális alakformáló masszázs rendszer, melynek segítségével hatékonyan csökkenthető a test körfogata, azonban a cellulitra csak enyhe hatást fejt ki.

5.3 Diétás étrend

Az egészséges, rostban gazdag táplálkozás, a gyümölcsök, zöldségek, könnyű húsok és magas kiőrlésű gabonák fogyasztása segíthet a kezelésében.

5.4 Rendszeres testmozgás

A rendszeres testmozgás segíthet a cellulit csökkentésében. A sportolás során a bőr feszesebbé válik, csökken az alatta lévő zsírszövet mennyisége, ami a cellulit enyhülésével jár.

6. Milyen esetekben forduljunk orvoshoz?

Általában ártalmatlan bőrelváltozás, azonban, ha a helyén fájdalom, bőrpír, duzzanat vagy láz jelentkezik, akkor orvoshoz kell fordulni, mert ezek a cellulitisz, egy súlyos bőrfertőzés jelei lehetnek.

 

A narancsbőr, sok nőt érintő probléma, amelynek kialakulásában szerepet játszik a genetika, a női hormonok, a mozgásszegény életmód, a stressz és a terhesség.

A cellulit kezelésére több módszer is létezik, de a legmegbízhatóbbak a testsúlycsökkentés, a mechanikai módszerek, az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás. Amennyiben a helyén fájdalom, bőrpír, duzzanat vagy láz jelentkezik, azonnal forduljunk orvoshoz.