Az ablakválasztás nem csupán egy egyszerű feladat, amely a lakásfelújítás részeként kerül elő

 

 

Az ideális ablakok kiválasztása kritikus fontosságú a hőszigetelés, a hangszigetelés, és a komfort szempontjából

 

 

Íme, egy átfogó útmutató arról, hogyan válasszuk ki a tökéletes ablakot.

 

A nyílászárók szerepe

A nyílászárók szerepe

Az ablakok szerepe nem csupán a természetes fény beengedése és a kilátás biztosítása, hanem a hő- és hangszigetelés is. Az ablakok hővesztesége a lakás teljes hőveszteségének akár 15-25%-át is kiteheti, ezért fontos a megfelelő ablakválasztás.

 

Az ablakválasztás szempontjai

 

Az ablakválasztásnál több szempontot is figyelembe kell venni. Fontos a gyártó hírneve, az ablak anyaga, a hőszigetelő képesség, a nyitás módja, a lakás bútorzatának összhangja és még sok más.

 

1. A gyártó szerepe

A gyártó választása kulcsfontosságú a hosszú élettartam és a megbízhatóság biztosítása szempontjából. A gyártók között vannak olyanok, akiket a precíz munkájuk miatt ajánlanak sokan.

2. Az ablak anyaga

Az ablakok anyaga befolyásolja a hőszigetelő képességet, a tartósságot és az esztétikus megjelenést is. A fa, a műanyag és az alumínium az elsődleges választások.

2.1 Műanyag ablakok

A műanyag ablakok jó hőszigetelő képességgel rendelkeznek, könnyű tisztán tartani őket, és esztétikusak. A műanyag ablak tartós és időtálló.

2.2 Fa ablakok

A fa ablakok a természetességet kedvelők számára ideálisak. A fa ablakok lélegzőek, kevesebb eséllyel alakul ki penész a lakásban.

2.3 Alumínium borítású ablakok

Az alumínium borítású ablakok hosszú élettartamot és jobb hőszigetelést biztosítanak. Az alumínium borítású ablakoknál fontos még, hogy a színük a RAL színskála szerint történik, így a színek pontosan azonosíthatóak és ismételhetőek.

3. Az ablak nyitásának módja

Az ablak nyitásának módja fontos szempont, különösen nagyobb családi házak esetén. A legnépszerűbb és legpraktikusabb a nyíló-bukó ablak, amely három állásban működik: nyitva, csukva, résre nyitva.

4. A hőszigetelés

Az ablak hőszigetelő képessége kritikus fontosságú a fűtési költségek csökkentése érdekében. Az ablakok hőszigetelő képességét a U érték jellemzi, amely minél alacsonyabb, annál jobb.

 

Kinek érdemes megfelelő ablakot választania?

Kinek érdemes megfelelő ablakot választania?

Az ablakválasztás nem csak azok számára fontos, akik éppen építkeznek vagy felújítanak, hanem mindenkinek, aki szeretné csökkenteni a fűtési költségeket, növelni a komfortérzetet, és hozzájárulni a környezetvédelemhez.

 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő ablakot?

 

Az ablakválasztás folyamatát a saját igényeinknek kell meghatározniuk. Fontos, hogy milyen színű legyen az ablak, milyen kényelmi funkciókra van szükségünk, és melyik anyag felel meg leginkább az igényeinknek.

1. Az ablak színe

Az ablak színe nagymértékben befolyásolja a lakás hangulatát és esztétikai megjelenését. A műanyag ablakok széles színválasztékot kínálnak, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.

2. A kényelmi funkciók

Az ablakok kényelmi funkciói közé tartozik a szellőztetés, a zajcsökkentés és a biztonság. A modern ablakok számos kényelmi funkcióval rendelkeznek, mint például a beépített szellőzőrendszer és a hőszigetelő üveg.

3. Az ablak anyaga

Az ablak anyaga nagyban befolyásolja a hőszigetelő képességet és a tartósságot. Amint korábban említettük, a fa, a műanyag és az alumínium az elsődleges választások.

 

Az ablakcsere folyamata

 

Az ablakcsere folyamata előzetes felmérés alapján történik. A felmérés során a Baudor szakemberei megbeszélik az ügyféllel az új ablakok típusát, színét és formáját. A szerződésbe mindig bele kell foglalni, milyen munkát vállalnak, mire vállalnak garanciát, és mennyi a garancia ideje.

 

Az ablakcsere időzítése

 

Az ablakcserét a legjobb időpontban, tehát a legideálisabb időpont most van! A téli időszak nem a legideálisabb az ablakcserére, így sokan őszre halasztják a felújítást. A konkrét munkálatok gyorsan elvégezhetőek, miközben felfordulástól nem kell tartani.

 

Az ablakcserével járó megtakarítások

 

Az ablakcserével jelentős megtakarítások érhetők el a fűtési költségek terén. Egy jól szigetelt ablak akár a fűtési költség 30%-át is megspórolhatja. Emellett az új ablakok megnövelik az ingatlan értékét, és hosszú éveken át nem szükséges felújítani őket.

Összegzés

 

Az ablakválasztás fontos döntés, amely nagyban befolyásolja a lakás hőszigetelését, komfortját és esztétikai megjelenését. A legjobb döntés meghozatalához fontos figyelembe venni az ablak anyagát, a gyártót, a hőszigetelő képességet, és a nyitás módját.

Az ablakcsere pedig a legjobb időpontban, a mostani időszakban ajánlott, hogy a fűtési szezonban már élvezhessük az új ablakok előnyeit.