Az alanyi adómentes (AAM) keret egy olyan adózási rendszer, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy bizonyos bevételeiket mentesítsék az adókötelezettségtől

 

 

Az AAM keretbe nem minden bevétel számít bele, és fontos, hogy tisztában legyünk azzal, melyek ezek a bevételkategóriák

 

 

Ebben a cikkben bemutatjuk az AAM keretbe be nem számítandó bevételeket, és áttekintést adunk a SukorAdó könyvelőiroda segítségével az ÁFA körbe kerülés lehetséges formáiról is

 

A cikk készült: 2023-11 hó)

 

Az AAM keretbe be nem számítandó bevételek

Az AAM keretbe be nem számítandó bevételek olyan bevételkategóriák, amelyek nem növelik az AAM keretet. Az alábbiakban összefoglaljuk ezeket a bevételkategóriákat:

1. Tárgyi eszközként, immateriális jószágként, vagyoni értékű jogként használt termék és szolgáltatás értékesítése

Az AAM keretbe nem számítanak bele azok a bevételkategóriák, amelyek tárgyi eszközként, immateriális jószágként vagyoni értékű jogként használt termékek és szolgáltatások értékesítéséből származnak. Az adómentesség azonban attól függ, hogy az értékesített termék vagy szolgáltatás milyen jellegű és milyen jogszabályok vonatkoznak rá.

2. Új közlekedési eszköz Unión belüli értékesítése

Az AAM keretbe nem számítanak bele azok a bevételkategóriák, amelyek az Unión belüli új közlekedési eszköz értékesítéséből származnak. Az új közlekedési eszköznek bizonyos feltételeknek kell megfelelnie, például a gépjármű hengerűrtartalmának vagy a teljesítményének meghatározott értékeket kell elérnie.

3. Új, vagy rendeltetésében, rendeltetési egységeinek számában megváltoztatott ingatlan(rész) értékesítése

Az AAM keretbe nem számítanak bele azok a bevételkategóriák, amelyek az új vagy rendeltetésében, rendeltetési egységeinek számában megváltoztatott ingatlan vagy ingatlanrész értékesítéséből származnak. Fontos, hogy a rendeltetés megváltoztatásának pontos jogi meghatározását kövessük, hogy meghatározhassuk az adókötelességet.

4. Építési telek értékesítése (függetlenül annak korától)

Az AAM keretbe nem számítanak bele az építési telek értékesítéséből származó bevételkategóriák, függetlenül annak korától. Ez azt jelenti, hogy az építési telek értékesítése nem növeli az AAM keretet.

5. A tevékenység közérdekű jellege miatti, bizonyos, ún. „tárgyi adómentes” bevételek

Az AAM keretbe nem számítanak bele azok a bevételkategóriák, amelyek a tevékenység közérdekű jellege miatt bizonyos tárgyi adómentes bevételeket jelentenek.

Például az egyetemes postai szolgáltatás nyújtása, a humán-egészségügyi ellátás keretében közszolgáltató által teljesített szolgáltatások, a humán fogorvosi tevékenység, valamint a szociális ellátás keretében közszolgáltató által nyújtott szolgáltatások és termékértékesítések.

6. Tárgyi adómentes kiegészítő jellegű szolgáltatások

Az AAM keretbe nem számítanak bele azok a bevételkategóriák, amelyek a tevékenység egyéb sajátos jellege miatt bizonyos tárgyi adómentes, kiegészítő jellegű szolgáltatások ellenértékeit jelentik. Fontos megjegyezni, hogy a kiegészítő jellegű szolgáltatások különleges feltételekhez vannak kötve, és nem minden tevékenység minősül kiegészítő jellegűnek.

7. Bizonyos mezőgazdasági bevételek

Az AAM keretbe nem számítanak bele bizonyos mezőgazdasági bevételek, különös jogállású adózó esetén. Ez a kategória különleges feltételekhez kapcsolódik, és csak bizonyos mezőgazdasági tevékenységek esetén alkalmazható.

 

ÁFA körbe kerülés lehetséges formái

 

Az ÁFA körbe kerülés lehetséges formái olyan módszerek, amelyekkel a vállalkozások elkerülhetik az ÁFA fizetését bizonyos tranzakciók esetén. Az alábbiakban bemutatjuk néhány ilyen módszert:

1. Külföldön teljesített szolgáltatásnyújtások

Az ÁFA körbe kerülés egyik formája a külföldön teljesített szolgáltatásnyújtások esetén alkalmazható. Ebben az esetben a vállalkozásoknak nem kell ÁFÁ-t fizessenek a külföldön nyújtott szolgáltatások után, mivel ezek nem minősülnek AAM bevételnek.

2. Szolgáltatás előlegeként kapott összegek

Egy másik módszer az ÁFA körbe kerülésre az, amikor a vállalkozás előlegeként kapott összegeket nem számítja bele az AAM bevételébe, amíg a szolgáltatás még nem teljesült.

3. Támogatási, pályázati összegek, hitelek

Bizonyos támogatási, pályázati összegek és hitelek sem számítanak bele az AAM bevételébe, mivel ezek nem minősülnek ellenértéknek.

Összegzés

Az alanyi adómentes (AAM) keret egy olyan adózási rendszer, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy bizonyos bevételeiket mentesítsék az adókötelezettségtől.

Az AAM keretbe be nem számítandó bevételek és az ÁFA körbe kerülés lehetséges formái fontos információk a vállalkozások számára. A pontos tudás és az adózási szabályok betartása segít elkerülni a jogi problémákat és az adókötelezettségekkel kapcsolatos nehézségeket.